IT tehnologije u agraru

IT tehnologije u agraru

IT tehnologije u agraru

Tehnološkim napretkom u zadnjim decenijama, kvalitet života prosečnog čoveka se znatno promenio.

Tehnologija je danas svuda oko nas, u našem domu, u našim navikama, u našim svakodnevnim obavezama. Tehnologija svih proizvodnih procesa je sve brža, i rapidno ubrzava, pa su promene očigledne gotovo na dnevnom nivou. Inovacije su postale vrlo bitna tržišna kategorija, iz mnogo razloga koji se svode na potrebe manjeg utroška energije, pojeftinjenja procesa, većeg učinka, odnosno sistema koji danas zovemo sistem precizne poljoprivrede.

Inovacije u poljoprivredi su široka oblast istraživanja ali i primenjivanja, između ostalih tehnoloških procesa, i novih tehnologija iz oblasti IT. Tako se u zadnjim godinama javljaju kompanije koje svoje kompjuterske delatnosti usmeravaju upravo na rešenja u agraru. Poslednjih godina imamo i značajne multilateralne konferencije i fondove koje podržavaju inovatore i startup-ove koji se bave novim rešenjima. Na taj način, uz ubrzan plan razvoja biznisa, ideje postaju brže dostupne tržištu.

Tržište poljoprivredne proizvodnje teži novim rešenjima koja su jeftinija i dostupnija zamena za postojeće tehnologije koje mogu biti znatno skuplje, pa inovativna rešenja postaju vrlo brzo implementirana.

IT tehnologije su pored zelenih rešenja, najtraženiji proizvod u agraru. Međutim, u kreiranju rešenja potrebno je sagledati sve aspekte proizvodnih procesa u poljoprivredi i doneti bitne odluke o održivorti samih ideja. To zapravo znači da je u procesu stvaranja potrebna procena stručnih lica i potencijalnih korisnika, kako bi se ocenila upotrebna vrednost rešenja. Takođe, potrebno je da proizvod ima specifičnu vrednost, baš kao i savki drugi, kako bi bio prepoznat kod krajnjih korisnika.

U velikoj ponudi softverskih rešenja za, na primer, menadžment proizvodnje, upotrebnu vrednost ima mali broj onih koji uistinu obuhvataju realnu potrebu jednog proizvođača. Takođe, specifičnost proizvodnje, bilo da li se radi o farmskoj, ratarkoj, voćarskoj ili nekoj drugoj,  ima svoj značaj, jer u najvećem broju slučajeva, jedan proizvođač vrši delatnosti na više proizvodnih procesa, a opet sve zajedno čine neodvojivu celinu.

Hardverska rešenja u agraru su pak vrlo dobro došla, i gotovo da svaki od njih nađe svoju tržišnu nišu.

Ono što predstavlja potencijalnu priliku mladih programera iz naše zemlje je upravo ova oblast IT, a kako bi bolje shvatili potrebe i kako da prepoznaju probleme koje mogu da reše ili da poboljšaju postojeće rešenja, potrebno je da se edukuju u osnovama agronomije. Sa druge strane, pak, potrebni su agronomi koji jasno mogu da odrede rešenja i prilagode ih postojećim zakonima poslovanja proizvođača.

Međutim, iako postoji širok prostor u primeni, veliki broj ideja ne dolazi do realizacije upravo zbog nesagledavanja procesa proizvodnje iz pravog ugla. Proivodni proces u poljoprivredi je zavisan od direktnog ljudskog delovanja mnogo više nego većina drugih procesa. Zbog toga je potrebno učvrstiti saradnju agronoma i IT stručnjaka kroz stvaranje ali i implementaciju razvojnih projekata.

About the Author

Leave a Reply